‹ Verlaat de winkel

U heeft geen artikelen in uw winkelmand.

lente

De wolf terug

De wolf is weer gesignaleerd. Eng of enerverend?

Prijs: € 14,99

De wolf terug

Meer afbeeldingen

De meesten van ons kennen wolven alleen uit sprookjes, het lied van drs. P en de dierentuin. Nu er wolven gesignaleerd zijn, merken we dat we feitelijk weinig over hun levenswijze weten. Is het niet eng zo’n wild dier in ons kleine land? Kun je nog wel in de bossen wandelen en lopen onze huisdieren geen gevaar? Vijf wolvendeskundigen waaronder Michiel van der Weide, Senior beleidsmedewerker bij Natuurmonumenten, geven in dit boekje antwoord op alle vragen die er over wolven leven. Ze vertellen over het gedrag van wolven, hun geschiedenis, én maken nieuwsgierig naar wat het kan betekenen als wolven zich hier vestigen.

Verrijking voor de natuur

Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de Nederlandse natuur. Als de wolf terugkeert laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn waar een toppredator als de wolf zich thuis voelt; grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen. Natuurmonumenten ziet de vestiging van de wolf ook als de kroon op het werk dat is gedaan om natuurgebieden te vergroten en te verbinden.

Wolvenplan

Of de wolf in Nederland geschikt leefgebied vindt is nog de vraag. Het antwoord is uiteraard aan de wolf zelf. Voedsel is er genoeg, maar zijn er ook voldoende plekken om ongestoord jongen groot te brengen, bieden onze natuurgebieden genoeg rust? Het drukke verkeer in ons land zien we als belangrijkste risicofactor voor de wolf. In het versnipperde Nederlandse landschap zal een wolf zeer regelmatig een weg moeten kruisen. De kans op aanrijdingen is daarmee groot en dat bemoeilijkt de vestiging van een duurzame populatie.

Natuurmonumenten vraagt daarom aan de overheid om samen met maatschappelijke organisaties een wolvenplan op te stellen. In het plan moet concreet staan wie welke verantwoordelijkheden heeft rond voorlichting, schadepreventie & -vergoedingen en onderzoek. 

Richtlijnen voor een ontmoeting

De wolf is welkom in Drenthe. Gezien het niet schuwe gedrag en de vele waarnemingen zijn volgens de provincie enkele richtlijnen voor een ontmoeting van belang. Respecteer de wolf en neem langzaam afstand. Houd de hond aan de lijn. Als de wolf al te dichtbij komt: spreek luid met gebaren. Loop de wolf niet achterna en voer de wolf niet.

Auteur Diverse auteurs
Uitgever Kosmos
Aantal Pagina's 144
ISBN nummer 9789052109862
Genre informatief
Bindwijze paperback
0.5 L 12,5 x 20 cm
Andere klanten kochten ook